Woensdag 29 april 2009

april 30, 2009

Weer terug van een levendig debat gisterenavond in Groningen. Georganiseerd door de JOVD en het CDJA en dat was te merken ook, want niet iedereen was even begaan met onze boodschap dat er grenzen zijn aan Europa :-). Ik kreeg ook verbaasde reacties op ons partijprogramma en dat we niet alleen voor dieren opkomen, maar een integraal pakket aan voorstellen hebben om onze samenleving te vergroenen. Zo zei een van de JOVD-ers: 'maar jullie zijn niet alleen een partij voor de dieren, maar eigenlijk ook voor duurzaamheid als ik het goed begrijp?' Ja, die sloeg de spijker precies op zijn kop. En terwijl de andere sprekers vooral bezig waren met de economische crisis, de bouw van gaspijpleidingen in de Oekraine, de voordelen van kernenergie en het Europese immigratiebeleid, vroeg ik keer op keer aandacht voor alle andere crisis in de wereld, het gebrek aan solidariteit met de armen en het risico dat we met zijn allen de natuurlijke rijkdommen van de aarde versneld aan het opsouperen zijn en er voor volgende generaties niets overblijft. Het meest tekenende voorbeeld is natuurlijk het falende visserijbeleid van de Europese Unie.

Afgelopen week kwam de Europese Commissie met een plan om te redden wat er te redden valt aan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. En dat gaf veel rumoer. Als ergens de illusie van de Europese droom uiteen is geknald, dan is het wel op het gebied van de visserij. Ondanks de duurzame uitgangspunten dat de lidstaten gezamenlijk voor een verantwoord beheer van de visbestanden zouden zorgen, is het visserijbeleid 25 jaar lang niets anders gebleken dan een ordinair potje touwtrekken. Alle visserijministers uit de lidstaten hebben maar n ding voor ogen: zo hoog mogelijke quota binnenslepen voor de sector in eigen land. Het gevolg laat zich raden: jaar na jaar zijn de vangstquota -tegen de adviezen van visserijbiologen in- vl te hoog vastgesteld. En nu is de vis op, de zeebodem omgeploegd tot levenloze moddervlaktes en dertig procent van de vissoorten zal definitief verdwijnen uit ons ecosysteem. En zelfs in de wetenschap houden de landen met de grootste visserijsectoren onverstoorbaar vast aan hun eigen hachje: ook onze eigen minister Verburg zegt dat Nederland gewoon kan blijven doorvissen.

De Europese samenwerking is niet ingericht op het verdedigen van gezamenlijke, algemene belangen als duurzaamheid. De Europese Unie functioneert eerst, vooral en vrijwel uitsluitend als een economische constructie waarbinnen iedere lidstaat maximaal voor zijn eigen (financile) belangen strijdt. Kwetsbare waarden als milieu, ecologie en dierenwelzijn worden daarbij structureel onder de voet gelopen. Hoog tijd dat daar verandering in komt! Jeroen den Blijker vatte het Europese falen op het gebied van de visserij prachtig samen in Trouw zaterdag. Zijn stuk had z uit ons partijprogramma kunnen komen 😉

Ook sinds vorige week, de varkensgriep die steeds dichterbij komt. Hoewel de agrarische sector en de vleesindustrie krwampachtig proberen de naam te veranderen in de Mexicaanse griep, zie ik steeds duidelijker aanwijzingen dat de griep afkomstig is uit de Mexicaanse varkensfabrieken van een van de grootste Amerikaanse slachters, Smithfield. Hoewel deze natuurlijk zelf ontkent er iets mee te maken te hebben. En dat al in 1998 voorspeld is door Europese onderzoekers dat grote concentraties varkens in Europa een tijdbom zijn voor de uitbraak van een dodelijke epidemie. Vanavond hard aan het werk voor een opiniestuk hierover.

http://ping.fm/WlQu3

Maandag 27 april 2009

april 28, 2009

Zaterdag nam ik deel aan de bustour die ons Statenlid Birgit Verstappen samen met het Brabantse burgerinitiatief tegen megastallen heeft georganiseerd om zichtbaar te maken wat de effecten zijn van varkensflats en kippentorens op het platteland. Zo reden we langs een bedrijf dat is verkocht aan een varkensboer die er een bedrijf wil neerzetten van 10 voetbalvelden groot. Op de wegen naar de locatie kon de bus waarin we reden al nauwelijks uitwijken voor fietsers en andere auto’s, dus al die vrachtwagens met veevoer en mest vormen een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid. De omringende natuur is ernstig aangetast door de ammoniakuitstoot uit de bestaande bedrijven. Dat wordt alleen maar erger als de omvang van de bedrijven meer dan vertienvoudigd is. De deelnemers aan de bustour waren vooral bezorgde en protesterende burgers, enkele provinciale en lokale politici, een huisarts, een varkenshouder en een priester en een pastoor. Ik kreeg vele voorbeelden van gemeenten in Brabant waar megabedrijven ondanks het verzet van bewoners toch gewoon verder worden ontwikkeld. Het Brabantse burgerinitiatief tegen megastallen die nu al voldoende handtekeningen heeft verzameld voor behandeling in de provinciale staten is dus hard nodig!

Ik vond het schokkend om te horen dat lokale bestuurders nu nog blind en doof lijken voor de bezwaren van de bewoners van de dorpen die worden bedreigd met een megastal. En bewoners die zich organiseren tegen de megastallen blijken vaak ook nog gehinderd in hun protesten. Bovendien lijkt de lokale en provinciale politiek zich niet te storen aan internationale regelgeving zoals de Europese natuurbeschermingswetten (Natura 2000). En als burgers zelf energie, tijd en geld steken in het juridisch aanvechten van de plannen, lopen ze grote kans niet ontvankelijk te worden verklaard omdat ze geen direct economisch belanghebbende zijn! Terwijl zij het falen van de overheid blootleggen die plannen maakt tegen de wet in.

Veel van de plannenmakerij lijkt tot stand te zijn gekomen in achterkamertjes waar CDA politici en varkensboeren buiten het zicht van burgers er het maximale uit proberen te slepen. Dorpsbewoners worden monddood gemaakt. Gelukkig is het burgerinitiatief een groot succes en blijkt dat de bundeling van lokale protesten er voor zorgt dat veel effectiever kan worden opgetreden tegen de megalomane plannen van de bestuurders en varkensboeren.

Gelukkig klinken er ook uit andere hoeken proteststemmen, zoals uit de gezondheidszorg. Een bij de bustoer aanwezige huisarts en oncoloog maken zich grote zorgen om de gezondheidseffecten van de megastallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde begin vorig jaar dat megabedrijven zullen leiden tot een verhoogd risico voor de gezondheid van omwonenden vanwege fijnstof en stank. Inmiddels blijkt dat al sprake is van een explosieve groei van het aantal burgers dat is besmet met de veegerelateerde MRSA bacterie, die resistent is tegen nagenoeg alle antibiotica. Kortom, we leven op een tijdbom. Dus niet alleen dieren, natuur en onze leefomgeving heeft te lijden onder deze megastallen, het is ook steeds duidelijker dat het grote gevaren oplevert voor onze gezondheid.

Inmiddels is MRSA, fijnstof en stank niet de enige grote bedreiging voor de volksgezondheid. Sinds vrijdag vrezen we ook voor een varkensgrieppandemie die inmiddels al honderden slachtoffers heeft gemaakt. Volgens de laatste berichten vindt deze pandemie zijn oorsprong in de intensieve varkensfabrieken in Mexico die in handen zijn van een Amerikaanse vleesgigant. Het einde van de doodlopende weg is nu echt bereikt. Ook Brabant zal in moeten zetten op een veehouderij die binnen de draagkracht van de aarde blijft en kan rekenen op draagvlak van de bewoners van de dorpsgemeenschappen in Brabant.

Het is onbegrijpelijk dat het maatschappelijk belang, de zorg voor volgende generaties, het bewaken van onze natuurlijke rijkdom en een duurzame toekomst wordt genegeerd door de Brabantse beleidsmakers. Vooral in een tijd waar de ene crisis de andere opvolgt. We hebben al te maken met een klimaatcrisis, een voedselcrisis, een watercrisis en een biodiversiteitcrisis. En de bio-industrie is medeveroorzaker van deze crises. Want het veevoer voor de varkens in de bio-industrie is afkomstig uit gebieden in Latijns Amerika waarvoor tropisch regenwoud is gekapt. Bovendien kost de productie van 1 kilo varkensvlees zo’n 4-6 kilo aan granen. We kunnen miljarden mensen meer voeden als we de granen niet eerst voeren aan varkens, kippen of koeien. Bovendien blijkt de bio-industrie een kraamkamer voor ziekten die ook voor de mens gevaarlijk zijn. Het succesvolle burgerinitiatief tegen megastallen geeft de zittende politiek de kans om het roer echt om te gooien. Voordat het echt te laat is.

http://ping.fm/CmNrK

Vrijdag 24 april 2009

april 25, 2009

Het Europees lijsttrekkersdebat bij Paul en Witteman ging gisteren helaas niet door vanwege het geruzie in de Tweede kamer over de aanschaf van de JSF. Onbegrijpelijk dat het CDA in tijden van crisis zes miljard euro wil uitgeven aan gevechtsvliegtuigen. En ondertussen wordt er op natuur, dierenwelzijn en een eerlijker verdeling van de rijkdom op aarde alleen maar bezuinigd. Ben benieuwd waneer bij het CDA de schellen van de ogen zullen vallen dat we zo niet langer door kunnen gaan. Misschien na vandaag, want het verontrustende bericht dat in Mexico een varkensgrieppandemie is uitgebroken en al tientallen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, kan toch geen enkele partij onberoerd laten. Het roer met echt om en we zullen onze natuurlijke hulpbronnen, onze gezondheid en onze toekomst alleen veilig kunnen stellen als we nu duurzamer gaan leven.

Vanochtend hebben alle lijsttrekkers de Stemwijzer ingevuld en daarmee gelanceerd. Check op stemwijzer.nl of je ook bij onze partij uitkomt. Het viel me op dat de andere lijsttrekkers ook hoog scoorden op de Partij voor de Dieren. Soms tot hun eigen verbazing. Ik denk dat zij er nog aan moeten wennen dat wij juist veel mensen aanspreken omdat wij echt stelling nemen tegen de graaicultuur, de uitputting van de aarde, de ongelijke voedselverdeling en het grootschalig dierenleed. En als je mededogen, respect en solidariteit belangrijke waarden vindt, kom je al snel bij ons uit.

Het is Wereldproefdierendag vandaag. Er breken belangrijke tijden aan voor de proefdieren want de Europese Dierproevenrichtlijn wordt binnenkort herzien. Dat is hard nodig, want de oude Richtlijn biedt dieren veel te weinig bescherming en is gebaseerd op gegevens van 20 jaar geleden. Maar of deze herziening echt wat gaat opleveren voor de dieren is nog maar zeer de vraag. De druk vanuit de wetenschap en de farmaceutische industrie is hoog, waardoor bijvoorbeeld het voorstel om testen op mensapen in de toekomst te verbieden vooralsnog uit de concepttekst is geschrapt. Echt de hoogste tijd dus dat we dieren nu eindelijk eens een stem gaan geven in Europa, om krachtig tegenwicht te kunnen bieden aan de belachelijk sterke lobby vanuit onderzoekers en industrie.

De Dr. Hawden Trust en Stichting Viervoeters organiseren een virtuele mars tegen dierproeven, waarin je online kunt 'meelopen' en je protest kunt laten horen. Geweldig initiatief om burgers uit alle Europese lidstaten bij elkaar te brengen die zeggen: Dierproeven: mooi niet! Klik hier om ook mee te doen.

Inmiddels wordt er in heel Nederland al druk geplakt door onze werkgroepen. De posters vliegen er uit en ook het flyeren is al begonnen. Het is geweldig te zien dat we zoveel actieve leden hebben die zich inzetten voor de partij en voor een beter Europa. We kunnen altijd meer mensen gebruiken, dus wie wil plakken, flyeren of in de verkiezingskraam wil staan kan contact opnemen met het partijbureau of de regionale werkgroep.

Oja, vergeet niet een lekker vegetarisch receptje te sturen naar Henk Jan Ormel. Zie hier voor de mailactie. Kan hij van het weekend al lekker aan de slag met een duurzame en diervriendelijke maaltijd!

Morgenochtend ga ik naar Birgit Verstappen voor een Megatour tegen de varkensflats en kippentorens in Brabant. Ook een discussie om 11.30 uur in cafe Sport in Soerendonk (iedereen is welkom). Geweldig initiatief van ons Brabantse Statenlid. Lees hier meer.

http://ping.fm/Qd8a8

Donderdag 23 april 2009

april 23, 2009

Vandaag de eerste campagneposters geplakt in Zeist. De borden waren allemaal nog leeg, want andere partijen wachten op hun lijstnummer voordat ze de posters kunnen plakken. We kregen al veel positieve reacties van voorbijgangers en mensen die ook vinden dat er een einde moet komen aan de bio-industrie, het stierenvechten en de verschrikkelijke wijze waarop zwerfdieren in andere Europese lidstaten worden bestreden.

Vanavond zit ik in Pauw en Witteman voor het eerste tv debat van lijststrekkers voor de Europese Verkiezingen. Wij zijn de enige echt duurzame partij die niet blijft hangen in de korte termijn economische belangen van mensen, maar echt een koerswijziging wil naar een duurzaam en diervriendelijk Europa. Dat geluid zal ook vanavond hard nodig zijn!

Oja, morgen om 11.00 uur gaat de stemwijzer in de lucht en mogen de lijsttrekkers als eerste de stellingen beantwoorden (live via politiek24 te zien). Denk dat veel mensen die onze standpunten nog niet kennen en de kieswijzer invullen, blij verrast zullen zijn dat ze bij de Partij voor de Dieren uitkomen. Want steeds meer mensen vinden dat er een omslag nodig is naar duurzaamheid, solidariteit en mededogen.

http://ping.fm/8f0H0

Maandag 20 april 2009

april 22, 2009

Zaterdag was ik in Utrecht om voor de aftrap van onze campagne. We hebben prachtige posters laten maken die duidelijk laten zien waar voor ons de grenzen liggen.

Er zijn grenzen aan het dierenleed in de Europese Unie. Een beschaafd Europa behandelt zijn dieren niet als handelswaar, martelobject of oud vuil. Ik heb een minformaat van de poster over het stierenvechten overhandigd aan Dick de Vos, vice voorzitter van het Comite Anti Stierenvechten (CAS). CAS is verheugd dat wij (als enige partij) het beeindigen van het stierenvechten speerpunt hebben gemaakt van onze verkiezingscampagne.

Het zal indrukwekkend zijn om de posters op de borden te zien hangen naast de gezichten van de andere lijsttrekkers. Want wij zijn de enige partij die voor de belangen van dieren, natuur en milieu opkomt en niet de korte termijn economische belangen van mensen centraal zet. En juist dat geluid is nu hard nodig in Europa, want de Europese Unie is nog steeds een ramp voor dieren, natuur en milieu. 10 miljard dieren lijden een kort ellendig leven in donkere hokken of worden op dagenlange transporten gezet naar de uithoeken van Europa. Stieren worden in een barbaarse vorm van volksvermaak gemarteld en deze traditie krijgt als het aan Europa ligt grondwettelijke bescherming. En honderdduizenden zwerfdieren in met name Zuid Europese landen worden behandeld als oud vuil en op gruwelijke wijze gevangen en gedood. Dat moet echt anders. We kunnen het niet langer toestaan dat we zo met dieren om gaan. Het is geweldig dat er alleen in Nederland al zoveel mensen zijn die met ons strijden voor een diervriendelijke Europa, maar ik krijg ook al veel positieve reacties van mensen uit andere Europese landen die ons zoveel mogelijk zetels in het Europees Parlement toewensen. Zij vinden het erg jammer dat ze nu nog niet op ons kunnen stemmen. Maar gelukkig zijn er ook al in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland partijen voor de dieren die gaan meedoen aan de verkiezingen.

http://ping.fm/OYgG1

Vrijdag 17 april 2009

april 17, 2009

Heel kort weblogje want ik ben druk bezig mijn speech voor te bereiden voor de startbijeenkomst van de campagne met de werkgroepen, morgen in Utrecht. Maar wil even laten zien dat Werkgroep Zeeland de prachtige campagneposters als eerste heeft hangen. Top Rob!

Verder goed nieuws uit het gentechfront. Multinational BASF die bezig is met risicovolle proeven om planten genetisch te manipuleren, gaat Europa verlaten omdat steeds meer lidstaten weigeren genetisch gemanipuleerde planten zoals mais te verbouwen. Duitsland heeft deze week ook al nee gezegd, na Frankrijk, Oostenrijk en Hongarije. Ons verkiezingsspeerpunt 'een gentechvrij Europa' gaat de goede kant op!

En dan natuurlijk een heel leuk bericht in de Volkskrant van vandaag over digitaal campagne voeren (lees hier). Wij gaan ervoor!

http://ping.fm/ykXbH

Woensdag 15 april 2009

april 16, 2009

Koeien horen in de wei en het was vandaag een prachtige dag om de melkkoeien van biologisch dynamisch melkveehouder Gerard Kok in de Glind met vreugdesprongen uit de stal te zien huppelen.

Het Europese landbouwbeleid is een ramp voor dieren, mensen en onze natuurlijke leefomgeving. De voortdenderende trein van intensivering en schaalvergroting heeft geleid tot grootschalig dierenleed in de bio-industrie en ook staan steeds meer melkkoeien het hele jaar op stal. In Nederland al zo'n 20%.

De Partij voor de Dieren vindt dat het roer om moet in Europa. De miljardensubsidies aan boeren waaraan geen enkele eisen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn worden gesteld, moeten worden afgeschaft. Daarvoor in de plaats moet de Europese Unie de omschakeling naar een duurzame en diervriendelijke veehouderij stimuleren. Het bedrijf van boer Kok is het bedrijf van de toekomst: koeien worden niet onthoornd, kalveren lopen bij hun moeders en de koeien mogen het grootste deel van het jaar buiten grazen. Zo kan het dus ook!

Ik vind het erg dat op dit moment ook biologisch melkveehouders worden getroffen door de lage melkprijzen. Dat komt doordat de prijs die zij krijgen voor hun melk is gekoppeld aan de prijs voor gangbare melk. Zij worden dus niet eerlijk beloond voor alle inspanningen en de kosten die zij maken om duurzame en diervriendelijke melk te produceren, maar zijn afhankelijk van wat de grote zuivelfabrikanten en supermarkten bieden. En die hebben zoveel macht dat zij de prijs bepalen. Ik vind het moeilijk te accepteren dat een fles mineraalwater meer kost dan een pak melk.

Het is dus echt tijd dat het systeem wordt omgekeerd en dat biologische boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Juist daar moet Europa aan werken, in plaats van miljoenen euro's uit te geven aan subsidies om de Europese zuiveloverschotten te dumpen op markten in ontwikkelingslanden. Want daarmee wordt in Europa de onduurzame manier van produceren in stand gehouden, terwijl in de derde wereld kleine boeren niet meer kunnen concurreren tegen de goedkope zuivel uit Europa en failliet gaan.

Op de koeiendekjes staat: Europa; er zijn grenzen. We bedoelen daarmee dat er grenzen zijn aan de uitbuiting van dieren en de neergaande spiraal van prijsverlaging ten koste van boer en koe.

Gelukkig hebben de koeien geen weet van de belabberde situatie in de veehouderij en het desastreuze landbouwbeleid. Zij genoten vandaag van het zonnetje in een grazige groene weide. Maar met hun dekjes, of koeienjurkjes zoals boer Kok ze noemde, hebben ze dan toch een mooie protestkreet laten horen: boe!

De Barnevelder 'Koe'rant heeft een mooie reportagevideo gemaakt van onze actie. Zie hier.

http://tinyurl.com/dn3br8

Zondag 12 april 2009

april 13, 2009

Vrolijk Pasen? Niet voor de kippen…

In Nederland zorgen dertig miljoen leghennen voor het eitje bij het paasontbijt. Slechts een fractie van hen mag scharrelen en buiten lopen, kortom een kip zijn. De rest is veroordeeld tot een leven in een dichte stal of kooi met een bewegingsvrijheid van nog geen Aviertje. Allemaal ten faveure van de consument want de prijs van een ei is zo wel lekker goedkoop.

Een gemiddeld ei kost zo’n 13 eurocent, 3 cent meer dan in 1950. Zestig jaar geleden kostte een ei dus bijna net zoveel als nu. Kan dat eigenlijk wel? Sinds 1950 is alles stukken duurder geworden – huizen zijn nu vaak het tienvoudige waard – en het gemiddeld inkomen steeg mee. Maar voedsel werd steeds goedkoper. We geven nu slechts 12% van het gezinsinkomen uit aan ons voedsel. Terwijl in 1950 een gezin nog ongeveer 30% van het inkomen kwijt was aan de dagelijkse boodschappen.

De legkippen zijn het slachtoffer geworden van de neergaande spiraal naar goedkoop voedsel. Maar is het nog wel langer te accepteren dat we een onethisch lage prijs betalen voor een ei? Als we weten dat we hiermee toestaan dat jaarlijks 30 miljoen eendagshaantjes worden vergast, dat we dieren opsluiten in kooien zodat zij niet kunnen scharrelen, dat we de snavels kappen omdat zij elkaar tot bloedens toe pikken in deze krappe kooien? Ik denk van niet. Van mij mag een ei best 50 cent of een euro kosten als we daarmee kunnen garanderen dat de kippen een waardig leven leiden voor het paaseitje naast mijn bord. En ik ben niet alleen, er zijn steeds meer mensen die de uitbuiting van dieren voor onze lekkere trek niet meer willen accepteren.

In Europa is er nog veel werk te doe om het welzijn van legkippen te verbeteren en alternatieven te verplichten voor het doden van eendagshaantjes. Want hoewel de legbatterij in 2012 eindelijk verboden wordt, blijft het gewoon toegestaan om kippen in kooien te proppen op een gazen ondergrond.

En als ik dan de kippen van vrienden zie, die de hele dag in de tuin scharrelen, op hun tijd een zandbad nemen en bij de eerste stralen van de lentezon met de ogen dicht aan het zonnebaden zijn; dan hoop ik dat ook voor die miljarden kippen in Europa de situatie snel zal verbeteren.

Naast mijn bord staat vandaag een Fairtrade chocolade ei.

http://tinyurl.com/c8a3s8

Zaterdag 11 april 2009

april 12, 2009

Gisteren geweldige actie bij de Albert Heijn in Amsterdam. In 20 minuten tijd hebben we al het brood uit de schappen gehaald, afgerekend en in een bestelbus naar de Voedselbank gereden.

We wilden mensen laten voelen hoe het is als je misgrijpt op je dagelijkse voedsel. Want dat is de situatie waarin bijna 1 miljard mensen op de wereld leven. Zij gaan elke avond met honger naar bed. De overconsumptie van vlees in westerse landen is een belangrijke veroorzaker van de honger in ontwikkelingslanden. Want bijna de helft van de wereldgraanvoorraad wordt aan dieren gevoerd, met name dieren in de westerse bio-industrie. Er kunnen miljarden mensen meer gevoed worden als wij in Europa met zijn allen het vlees een paar dagen laten staan. Dat is een makkelijke, effectieve en goedkope manier om een steentje bij te dragen aan een rechtvaardiger wereld.

Hoewel de klanten van Albert Heijn in eerste instantie een verbaasd reageerden op onze actie en het niet leuk vonden dat zij geen brood meer konden kopen, bleken de meeste interesse te hebben in ons verhaal en begrip voor de actie. Veel van de klanten wisten niet dat het zoveel granen kost om vlees te produceren en dat de westerse vleesconsumptie ook een belangrijke veroorzaker is van het verlies aan biodiversiteit, het schaarser worden van drinkwater en de opwarming van de aarde.

Dat geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat mensen weten waar hun eten vandaan komt, want ik weet zeker dat dan steeds meer mensen een bewustere keuze zullen maken en vlees een dagje laten staan. Als ik dadelijk in Brussel zit, zal het opheffen van de subsidie voor de reclame van kippenvlees een van onze eerste acties zijn. Dat geld kunnen we goed gebruiken voor een nieuwe campagne die mensen wijst op de gevolgen van onze westerse consumptie voor de rest van de wereld.

AT5 heeft een mooie reportage over onze actie gemaakt.

http://ping.fm/diLH5

Dinsdag 7 april 2009

april 8, 2009

Gisteravond werd de film Meat the Truth van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation, vertoond in het Centrum voor Biologische Landbouw in Lelystad. Als part time onderzoeker van de NGPF heb ik meegewerkt aan het onderzoek voor de film en heb ik meegeschreven aan het script. Erg leuk om dan na afloop de discussie aan te gaan met de aanwezigen over de boodschap van de film dat de veehouderij en de consumptie van vlees een grote bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde.

Het Centrum voor Biologische Landbouw is opgezet door biologische boeren om mensen te informeren over de biologische landbouw en om de verkoop van biologische producten te stimuleren. Biologisch voedsel is goed voor mens, dier en natuur. De natuurlijke kringloop wordt gerespecteerd, dieren hebben de ruimte om buiten te scharrelen en er worden geen kunstmest of pesticiden gebruikt. Na afloop was er interessante discussie met de aanwezige boeren en burgers over de effecten van de westerse vleesconsumptie op de wereldvoedselverdeling, het klimaat, de biodiversiteit en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Er waren veel vragen van boeren over de standpunten van de Partij voor de Dieren en ze waren blij verrast dat we niet alleen strijden voor een beter dierenwelzijn, maar ook voor een duurzame wereld. En dat onze speerpunten sterk overeenkomen met waar de biologische landbouw voor staat. Waarom heten we dan Partij voor de Dieren en niet Partij voor de Duurzaamheid, Solidariteit met armen, Respect voor de Leefomgeving en voor de Rechten van Dieren, vroegen ze zich af? Nou, ten eerste is dat wel een hele lange naam 😉 Door onszelf Partij voor de Dieren te noemen, geven we aan dat we vooral staan voor de meest kwetsbare levende wezens in de wereld, de dieren, en niet voor het eigenbelang van mensen. Eigenlijk zijn wij de enige partij die niet is gericht op 1 onderwerp: het verdedigen van de korte termijn economische belangen van de westerse mensen. Onze partij is hard nodig want we zijn de grenzen van wat de aarde aankan al ruimschoots overschreden. We zullen echt een andere weg in moeten slaan waarbij mededogen en respect voor mensen, dieren en natuur de uitgangspunten vormen.

Het was leuk om na afloop van de discussie nog verder na te praten met de aanwezige biologische akkerbouwers over de huidige crisis in de landbouw en de omslag die nodig is in Nederland om de kringloop weer te herstellen, de toelating van genetisch gemanipuleerde gewassen en de gevaren daarvan voor de biologische teelt als uitkruising plaatsvindt, en de mogelijkheden van compost als vervanging van mest. Wel veel te laat naar huis, maar ik vind het erg belangrijk om de ervaringen uit de praktijk te horen en daarvan te leren.

Vanochtend las ik in het Agrarisch Dagblad dat ook Wageningse en Franse onderzoekers concluderen dat de uitbreiding van het melkquotum vorig jaar er mede toe heeft geleid dat de prijs van melk drastisch is gedaald de afgelopen maanden. Veel melkveehouders verkeren nu in financile problemen. Dat is ernstig, maar ook voor een groot deel de schuld van de sector zelf die vorig jaar keer op keer pleitte voor verhoging van de melkproductie.

De Nederlandse landbouwminister Verburg heeft vorig jaar bij haar Europese collega's deze verhoging er door gedrukt, terwijl andere lidstaten zoals Duitsland grote bezwaren hadden. De zuivelmarkt heeft namelijk een fragiel evenwicht. Mede door een sterke lobby vanuit de boerenorganisatie LTO en de zuivelsector heeft ze toch haar zin gekregen. De Partij voor de Dieren heeft als enige partij in de Tweede Kamer continu bezwaar gemaakt tegen een uitbreiding van de melkproductie. Want de veehouderij veroorzaakt nu al een te grote ammoniakuitstoot en dat heeft geleid tot ernstige aantasting van de natuur in Nederland. Nog meer produceren zou de situatie alleen maar verergeren, zo concludeerde ook het Centrum voor Landbouw en Milieu vorig jaar. Bovendien is de melkveehouderij een grote veroorzaker van broeikasgassen, eten koeien ook soja van gronden waarvoor tropisch regenwoud is gekapt en zouden we dus ook de zuivelproductie en consumptie drastisch moeten reduceren voor een duurzame toekomst.

Maar de minister was doof en blind voor onze argumenten en liet haar oren hangen naar de speculerende melkveehouders. Zij kregen uiteindelijk extra melkquotum, de prijs zakte tot 23 cent per liter melk en nu hebben de veehouders en de minister weer in Brussel aangeklopt voor extra steun. En dat betekent dat met subsidie van de Europese Unie zuivelproducten onder de kostprijs worden gedumpt in ontwikkelingslanden. Deze dumping leidt tot verstoring van de lokale markten omdat kleine veehouders in ontwikkelingslanden niet kunnen produceren tegen deze lage prijzen. Het Europese landbouwbeleid is echt failliet en moet zo snel mogelijk worden afgeschaft.

http://ping.fm/NDegv